Agáta Krupová
V každom dome iná varecha – Veľkonočný "sirek" a iné požívatiny (nielen) do košíka
Pre pandémiu sa u nás na východe Slovenska už druhý rok nebude svätiť veľkonočná paska, ale doma na stole bude.
Zaujíma ma spoločnosť, kultúra, tradície a mnohé iné, rada píšem o zážitkoch všed- ného dňa, občas sem pripletiem i nejaký recept. Predtým som viac písala o Londýne a Anglicku, lebo som tam istý čas žila a stále tam žijú moji najbližší. V ostatnom čase sa začínam viac venovať rodnému mestečku Hanušovce nad Topľou a jeho okoliu - prírode, histórii, pamiatkam i zaujímavým ľuďom. Zoznam autorových rubrík: Slovensko, Hanušovce nad Topľou a okolie, Londýn, Veľká Británia, Mestá a miesta Veľkej Británie, Knihy, Film a televízia, Divadlo, Recepty, Jazyk, nárečie, slang, Zvyky, tradície, obrady, Historický kalendár, Deti, Spomienky, Aj taký je život, Zamyslenia, Nezaradené
Pre pandémiu sa u nás na východe Slovenska už druhý rok nebude svätiť veľkonočná paska, ale doma na stole bude.
Každý hovorí o potrebe zdravej výživy, ale mnohí si aspoň raz za čas radi pochutnajú aj na tradičných múčnych jedlách.
Tak môžeme do slovenčiny preložiť šarišské príslovie Každa chiška inakša variška; čo iný dom, to iná príprava jedál.
Niekto ich zamieta, ja bez nich neviem žiť. A je už vraj vedecky dokázané, že polievky tiež liečia.
Voľakedy trubičky doma robila mama, ale z kupovaného cesta. Moja sestra Katka si lístkové cesto vyrába vždy sama.
Lokše boli v našej rodine vždy obľúbeným jedlom. Či už zemiakové, kapustové alebo lokše na sóde. So zemiakovými však bolo viac roboty, tie na sóde boli pre našu chuť trochu fádne, a tak najväčšej obľube sa vždy tešili lokše s kyslou kapustou.
Niekedy je naozaj ťažké zladiť chute oboch mojich vnukov. Vlastne takmer vždy.
Je to už veľa rokov, keď som dávala dohromady redakčnú radu našich prvých farských novín. Vtedy som vôbec nepredpokladala, že pri jeho tvorbe strávim rovných desať rokov. Počas obdobia nosenia honosného titulu šéfredaktorky (ktorý mi bol často nanič, lebo som aj tak mnohé, čo som si zmyslela, musela odmakať osobne) chcela, aby som so svojou redakčnou radou tvorila dobré spoločenstvo. Nuž ale ako sa na začiatku priblížiť ľuďom, ktorých som poznala málo, alebo vôbec, možno trochu z videnia alebo ani to nie? Pracovný tím som si totiž nevyberala sama; ľudí na filiálkach som nepoznala, tak mi ich odtiaľ jednoducho dodali.
Minule som sa prehrabávala v starých veciach. Natrafila som na jeden malý zošitok, kde si moja babka zapisovali recepty.
Jedlá, ktoré sa v minulosti varili a tvorili tradičný jedálny lístok rodín na východnom Slovensku, boli predovšetkým múčne jedlá. Hojne sa v nich využívala kyslá nakladaná kapusta, málokedy chýbala údená slaninka. Ak máte záujem, ponúkam niekoľko receptov.
Zašla som do pivnice pozisťovať, čo tam ešte z dôb dávno minulých zostalo. Nie tak veľa, no predsa dosť.
Prvýkrát som sa s kuskusom stretla v Londýne. Teda ho ochutnala. Bol celkom fajn. Tak som sa opýtala, ako sa pripravuje.