reklama

Kapustové lokše

Lokše boli v našej rodine vždy obľúbeným jedlom. Či už zemiakové, kapustové alebo lokše na sóde. So zemiakovými však bolo viac roboty, tie na sóde boli pre našu chuť trochu fádne, a tak najväčšej obľube sa vždy tešili lokše s kyslou kapustou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Voľakedy sa lokše či zemiakové placky robili rýchlo. Na veľkú plochu primerane rozohriatej platne kuchynskej pece u nás zvanej šparhet sa ich naraz vošlo viac kusov. Babkine alebo mamine ruky doslova lietali keď vaľkali cesto. Dnes ich pripravujem na sporákových platniach alebo na panvici.

Čo k tomu potrebujeme?

Kyslú kapustu, polohrubú múku, vajce a soľ. Ja pridávam aj čierne korenie a mletú rascu, pretože zbožňujem pikantné jedlá a kapusta bez rascovej príchute je pre mňa o ničom.

Nepíšem gramáž, lebo pri príprave takých a podobných jedál nikdy nič nevážim. Základ je múka (u mňa cca ½ kg). K mierke múky pridávam asi polovicu mierky vodou premytej kyslej kapusty.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
(zdroj: Agáta Krupová)

Podľa chuti osolím, okorením a nezabúdam na rascu. Zo všetkých komponentov vypracujem cesto. Ak je veľmi tuhé a ťažko sa vaľká, je potrebné priliať trochu vody alebo kapustovej jušky – podľa toho, či chcete mať lokše kyslejšie alebo nie.

Obrázok blogu
(zdroj: Agáta Krupová)

Cesto nechám chvíľu odležať. Potom z neho na doske vypracujem šúľok, ktorý rozkrájam na malé kúsky. Z nich vyvaľkám neveľké asi 2-3 mm hrubé lokše, také, aby sa vmestili na platňu sporáka či do panvice.

Obrázok blogu
(zdroj: Agáta Krupová)
Obrázok blogu
(zdroj: Agáta Krupová)

Na sporáku pečiem na sucho, na panvici na troche oleja. Samozrejme, pri každej lokši sa natrasie pod ňu trochu múky, preto je potrebné platňu sporáka, resp. panvicu podľa potreby čistiť aj počas pečenia. Lokše nakoniec potriem spraženým maslom. A hoci sú to lokše s kyslou kapustou, ja ich veľmi rada zapíjam acidofilným mliekom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: Agáta Krupová)

Tie vľavo sú pripravované na oleji na panvici, vpravo na sporákovej platni potreté spraženým maslom

Dobrú chuť!

Ďalšie moje články s receptami a tematikou stravovania:

Recepty starej mamy

Recepty starých materí

Couscous, teda kuskus

O jednej starej kuchárskej knihe

Palacinky a iné (ne)dobroty

Redakčný šalát

O neláske-láske k mlieku a všeličom inom

Chlieb náš každodenný

Voňavé slovenské rohlíky

Agáta Krupová

Agáta Krupová

Bloger 
  • Počet článkov:  187
  •  | 
  • Páči sa:  94x

Zaujíma ma spoločnosť, kultúra, tradície a mnohé iné, rada píšem o zážitkoch všed- ného dňa, občas sem pripletiem i nejaký recept. Predtým som viac písala o Londýne a Anglicku, lebo som tam istý čas žila a stále tam žijú moji najbližší. V ostatnom čase sa začínam viac venovať rodnému mestečku Hanušovce nad Topľou a jeho okoliu - prírode, histórii, pamiatkam i zaujímavým ľuďom. Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoHanušovce nad Topľou a okolieLondýn, Veľká BritániaMestá a miesta Veľkej BritánieKnihyFilm a televíziaDivadloReceptyJazyk, nárečie, slangZvyky, tradície, obradyHistorický kalendárDetiSpomienkyAj taký je životZamysleniaNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu