Trubičky z domácky vyrobeného lístkového cesta plnené snehom

Autor: Agáta Krupová | 29.8.2015 o 16:34 | (upravené 30.8.2015 o 11:58) Karma článku: 10,73 | Prečítané:  6817x

Voľakedy trubičky doma robila mama, ale z kupovaného cesta. Dnes ich robí moja sestra Katka, no tá si lístkové cesto výborné aj na prípravu iných koláčikov a slaného pečiva, vyrába vždy sama. Tu je recept.

Na výrobu konečného lístkového cesta potrebujeme najprv pripraviť dve rôzne cestá.

Prvé cesto

4 žĺtka

6 lyžíc octu

štipka soli, podľa toho, kto aké chce slané cesto

cca 1,5 dl vody (závisí od kvality múky)

400g hladkej múky špeciál

 

Druhé cesto

½ kg smetolu (jednoznačne tradičný smetol na váhu, lebo iné maslá na pečenie cesto vysušujú)

200g múky

 

 

 

 

Suroviny spracujeme rukou na dve cestá.

Prvé cesto po vypracovaní nesmie byť ani veľmi tuhé, ani riedke, lebo ak je veľmi tuhé, aj konečné lístkové cesto bude veľmi tuhé, stratí svoju krehkosť. Keď je veľmi riedke, lepí sa na dosku, potom je potrebné pod cesto podsypávať veľa múky, aby sa dalo dobre vyvaľkať.

Na druhú masu, druhé cesto je najlepšie používať smetol na váhu. Ten si možno zabezpečiť u pekárov, v ich obchodíkoch, ktoré majú pri svojich pekárňach, alebo aj v iných obchodoch (taký smetol  je balený v celofáne).

Keď sú cestá vypracované, teda pod rukou praskajú, položíme na múkou posypanú dosku najprv prvé cesto, naň navrstvíme druhé cesto. Spodné cesto rukou podberáme a dookola ním obalíme vrchné cesto do tvaru bochníka.

 

 

 

 

Potom „bochník“ nahrubo vyvaľkáme a prekladáme spôsobom, ako to vidíte na nasledujúcich obrázkoch. Takto pripravené cesto zabalíme do celofánu a dáme na 20 – 25 minút do chladničky.

 

 

 

 

Po vybratí z chladničky cesto znova nahrubo vyvaľkáme a znova prekladáme, znova zabalíme do celofánu a znova dávame do chladničky na 20 – 25 minút. Týmto spôsobom cesto prekla- dáme trikrát, v prípade, že sa nám cesto zdá trochu riedke, tak aj štyri alebo päťkrát. Potom ho necháme v chladničke odležať, minimálne pol dňa, napríklad z večera do rána.

Pred prípravou trubičiek si cesto rozdelíme na tri časti.

S jednou časťou pracujeme, dve dávame znova do chladničky. To znamená, že lístkové cesto nikdy nenechávame voľne ležať v teple, ale pokiaľ s ním nepracujeme, vždy ho držíme v chlade.

Ak s cestom neplánujeme hneď pracovať, ale až o niekoľko dní alebo týždňov, môžeme ho odložiť do mrazničky. Takého cesto nie je potrebné baliť do papiera, ale pri jeho rozmrazovaní platí zásada, že pred plánovaným použitím ho z mrazničky deň-dva predtým preložíme do chladničky, aby sa cesto rozmrazovalo pozvoľna a rovnomerne aj zvnútra.

Ak by sme narýchlo rozmrazovali pri izbovej teplote, cesto sa zarosí a zvlhne, môže dokonca vytiecť voda, potom sa pri vaľkaní lepí na dosku a pri následnom neúmernom podsypávaní múkou sa tratí lístkovanie cesta, teda jeho ľahkosť a krehkosť.

Tú časť, s ktorou ideme pracovať, najprv rukou „preklepeme“.

Cesto vyvaľkáme úplne na tenučko, ako vidno na fotkách. Lístkové cesto pri vaľkaní už teraz podsypávame múkou čo najmenej, iba nevyhnutne toľko, aby sa nelepilo na podklad.

Rozvaľkané cesto najprv pokrájame na pásy, tieto potom naprieč prekrojíme na polovicu. Každý z pásikov natočíme na formičku a potrieme rozšľahaným žĺtkom.

Žĺtkom potierame len vršky trubičiek, nie boky, aby sa žĺtok nelepil na plech, lebo po upečení by sa prilepená trubička ťažko odoberala z plechu a došlo by k jej znehodnoteniu.

Plech nepotierame ničím, ani formičky.

 

 

 

 

 

 

 

 

Trubičky pečieme v rúre 20 – 25 minút pri teplote 180ᵒC. Po upečení ich dávame dole z formičiek ešte za tepla – formičku mierne naklepneme, tým povolí zovretie a trubičku môžeme z formy stiahnuť dole. Ukladáme ich na plech a hneď posypeme práškovým cukrom. Cukru netreba veľa. Ak ho dávame na teplé upečené cesto, neopadne, ale udrží sa tam.

Z jednej celej dávky cesta, ako je uvedený rozpis v úvode, možno napiecť cca 100 trubičiek. To, či ich bude viac alebo menej, závisí od šikovnosti pekárky, či dokáže pekne vyvaľkať okraje cesta. Ak áno, odpad je menší.

Plnka do trubičiek na celú dávku

Pol litra vaječných bielkov (vajíčka bývajú rôznej veľkosti, preto neudávame kusy)

1 kg kryštálového cukru

Bielky s cukrom šľaháme nad parou 10 – 12 minút,, pokiaľ sneh nezhustne. Začíname šľahať pri najnižšom  stupni, postupne obrátky šľahača  zvyšujeme na maximum. Po stiahnutí snehu z pary miešame ho ešte asi minútu-dve, aby sa miešaním schladil, aby na povrchu hneď neschol, nescukornatel.

Snehom naplníme pripravené vrecúško, potom trubičky plníme.

 

 

 

 

 

Ďalšie články s receptami

Kapustové lokše

Recepty starej mamy

Recepty starých materí

O jednej starej kuchárskej knihe

Couscous, teda kuskus

Redakčný šalát

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Štátne IC vlaky začali opäť jazdiť. V čom sú iné?

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko sľubuje, že jej najrýchlejšie vlaky z Bratislavy do Košíc za štyri hodiny a 42 minút.

KOMENTÁRE

Smer je v jednoSmerke. Ako Mečiarov valec či kôl v plote

Fico sa k realite postavil chrbtom. Zahral sa na kôl v plote.

SVET

Útok pri istanbulskom štadióne neprežilo 38 ľudí

K útoku sa nikto neprihlásil, stopy majú ukazovať na Kurdskú robotnícku stranu.


Už ste čítali?