Kapustové lokše

Autor: Agáta Krupová | 3.10.2014 o 14:27 | Karma článku: 9,53 | Prečítané:  3951x

Lokše boli v našej rodine vždy obľúbeným jedlom. Či už zemiakové, kapustové alebo lokše na sóde. So zemiakovými však bolo viac roboty, tie na sóde boli pre našu chuť trochu fádne, a tak najväčšej obľube sa vždy tešili lokše s kyslou kapustou.

Voľakedy sa lokše či zemiakové placky robili rýchlo. Na veľkú plochu primerane rozohriatej platne kuchynskej pece u nás zvanej šparhet sa ich naraz vošlo viac kusov. Babkine alebo mamine ruky doslova lietali keď vaľkali cesto. Dnes ich pripravujem na sporákových platniach alebo na panvici.

 

Čo k tomu potrebujeme?

Kyslú kapustu, polohrubú múku, vajce a soľ. Ja pridávam aj čierne korenie a mletú rascu, pretože zbožňujem pikantné jedlá a kapusta bez rascovej príchute je pre mňa o ničom.

Nepíšem gramáž, lebo pri príprave takých a podobných jedál nikdy nič nevážim. Základ je múka (u mňa cca ½ kg). K mierke múky pridávam asi polovicu mierky vodou premytej kyslej kapusty.

Podľa chuti osolím, okorením a nezabúdam na rascu. Zo všetkých komponentov vypracujem cesto. Ak je veľmi tuhé a ťažko sa vaľká, je potrebné priliať trochu vody alebo kapustovej jušky – podľa toho, či chcete mať lokše kyslejšie alebo nie.

Cesto nechám chvíľu odležať. Potom z neho na doske vypracujem šúľok, ktorý rozkrájam na malé kúsky. Z nich vyvaľkám neveľké asi 2-3 mm hrubé lokše, také, aby sa vmestili na platňu sporáka či do panvice.

Na sporáku pečiem na sucho, na panvici na troche oleja. Samozrejme, pri každej lokši sa natrasie pod ňu trochu múky, preto je potrebné platňu sporáka, resp. panvicu podľa potreby čistiť aj počas pečenia. Lokše nakoniec potriem spraženým maslom. A hoci sú to lokše s kyslou kapustou, ja ich veľmi rada zapíjam acidofilným mliekom.

Tie vľavo sú pripravované na oleji na panvici, vpravo na sporákovej platni potreté spraženým maslom

Dobrú chuť!

 

Ďalšie moje články s receptami a tematikou stravovania:

Recepty starej mamy

Recepty starých materí

Couscous, teda kuskus

O jednej starej kuchárskej knihe

Palacinky a iné (ne)dobroty

Redakčný šalát

O neláske-láske k mlieku a všeličom inom

Chlieb náš každodenný

Voňavé slovenské rohlíky

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Štátne IC vlaky začali opäť jazdiť. V čom sú iné?

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko sľubuje, že jej najrýchlejšie vlaky z Bratislavy do Košíc za štyri hodiny a 42 minút.

KOMENTÁRE

Smer je v jednoSmerke. Ako Mečiarov valec či kôl v plote

Fico sa k realite postavil chrbtom. Zahral sa na kôl v plote.

SVET

Útok pri istanbulskom štadióne neprežilo 38 ľudí

K útoku sa nikto neprihlásil, stopy majú ukazovať na Kurdskú robotnícku stranu.


Už ste čítali?