Couscous, teda kuskus

Autor: Agáta Krupová | 15.10.2012 o 9:14 | Karma článku: 8,85 | Prečítané:  2698x

Prvýkrát som sa s kuskusom stretla v Londýne. Teda ho ochutnala. Bol celkom fajn. Tak som sa opýtala, ako sa pripravuje. Úplne jednoducho, bez varenia. Niektorí ho používajú iba ako prílohu k jedlu, no môžete ho pripraviť aj ako samostatné jedlo, ako šalát. Nie je to nič ťažké. Takže dnes to bude kuskus na viacero spôsobov à la Spiro.

Kuskus obsahuje proteíny dôležité pre rast tela. Je alternatívou k ryži a cestovinám. Je v podstate bez vlastnej chuti, ale výdatne naberá chute pridaných ingrediencií.

 

Základná dávka predstavuje:

500 g kuskusu

750 ml prevarenej vody

2 kocky slepačieho bujónu

kúsok čerstvého masla (jeho množstvo podľa vlastného uváženia)

 

Kuskus zalejeme prevarenou vodou, v ktorej najprv miešaním rozpustíme kocky bujónu a trochu masla, aby kuskus nebol úplne suchý. Dobre premiešame a necháme pod pokrievkou nabotnať. Potom si môžeme pripraviť viaceré druhy podľa vlastnej chuti.

 

Variant A

Zmiešaj s kuskusom spraženú cibuľu a vypražené šampiňóny.

 

Variant B

Zmiešaj s kuskusom opraženú slaninku alebo oškvarky.

 

Variant C

½ červenej papriky

½ žltej papriky

½ oranžovej papriky

menšia červená cibuľa

2-3 stonky zeleru (stonkový zeler)

5-6 reďkoviek

½ šalátovej uhorky bez jadierok

Všetky ingrediencie pokrájame na malé kocky a zmiešame s kuskusom. Lákavé pre oči, chutné pre jazyk.

 

Variant D

Je môj najobľúbenejší a veľmi chutil aj všetkým ostatným, ktorí ho u mňa ochutnali. Čo k nemu potrebujeme?

40 g pistácií

40 g mandlí

50 g sušených hrozienok

granátové jablko

kuskus7.jpg

Kuskus zmiešame s krájanými pistáciami, mandľami, sušenými hrozienkami a jadierkami z granátového jablka.

Pozor! Viete, ako správne dostať jadierka von? Granátové jablko najprv rozrežete v strede, po jeho obvode tak, ako to vidíte na obrázkoch.

kuskus1.jpgkuskus9.jpg

Objímete granátové jablko všetkými prstami ľavej ruky po jeho obvode tak, aby prerezaná časť smerovala k vašej dlani. Polievkovou lyžicou poklepávajte jablko zvrchu po jeho kôre postupne dookola po celom obvode. Jadierka vyskakujú z jablka von na vašu dlaň a padajú dole, preto nezabudnite to robiť nad misou.

kuskus8.jpg

Prajem dobrú chuť a do Londýna posielam osobitný pozdrav Spirovi a Marike.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Štátne IC vlaky začali opäť jazdiť. V čom sú iné?

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko sľubuje, že jej najrýchlejšie vlaky z Bratislavy do Košíc za štyri hodiny a 42 minút.

KOMENTÁRE

Smer je v jednoSmerke. Ako Mečiarov valec či kôl v plote

Fico sa k realite postavil chrbtom. Zahral sa na kôl v plote.

SVET

Útok pri istanbulskom štadióne neprežilo 38 ľudí

K útoku sa nikto neprihlásil, stopy majú ukazovať na Kurdskú robotnícku stranu.


Už ste čítali?