Couscous, teda kuskus

Autor: Agáta Krupová | 15.10.2012 o 9:14 | Karma článku: 8,85 | Prečítané:  2716x

Prvýkrát som sa s kuskusom stretla v Londýne. Teda ho ochutnala. Bol celkom fajn. Tak som sa opýtala, ako sa pripravuje. Úplne jednoducho, bez varenia. Niektorí ho používajú iba ako prílohu k jedlu, no môžete ho pripraviť aj ako samostatné jedlo, ako šalát. Nie je to nič ťažké. Takže dnes to bude kuskus na viacero spôsobov à la Spiro.

Kuskus obsahuje proteíny dôležité pre rast tela. Je alternatívou k ryži a cestovinám. Je v podstate bez vlastnej chuti, ale výdatne naberá chute pridaných ingrediencií.

 

Základná dávka predstavuje:

500 g kuskusu

750 ml prevarenej vody

2 kocky slepačieho bujónu

kúsok čerstvého masla (jeho množstvo podľa vlastného uváženia)

 

Kuskus zalejeme prevarenou vodou, v ktorej najprv miešaním rozpustíme kocky bujónu a trochu masla, aby kuskus nebol úplne suchý. Dobre premiešame a necháme pod pokrievkou nabotnať. Potom si môžeme pripraviť viaceré druhy podľa vlastnej chuti.

 

Variant A

Zmiešaj s kuskusom spraženú cibuľu a vypražené šampiňóny.

 

Variant B

Zmiešaj s kuskusom opraženú slaninku alebo oškvarky.

 

Variant C

½ červenej papriky

½ žltej papriky

½ oranžovej papriky

menšia červená cibuľa

2-3 stonky zeleru (stonkový zeler)

5-6 reďkoviek

½ šalátovej uhorky bez jadierok

Všetky ingrediencie pokrájame na malé kocky a zmiešame s kuskusom. Lákavé pre oči, chutné pre jazyk.

 

Variant D

Je môj najobľúbenejší a veľmi chutil aj všetkým ostatným, ktorí ho u mňa ochutnali. Čo k nemu potrebujeme?

40 g pistácií

40 g mandlí

50 g sušených hrozienok

granátové jablko

kuskus7.jpg

Kuskus zmiešame s krájanými pistáciami, mandľami, sušenými hrozienkami a jadierkami z granátového jablka.

Pozor! Viete, ako správne dostať jadierka von? Granátové jablko najprv rozrežete v strede, po jeho obvode tak, ako to vidíte na obrázkoch.

kuskus1.jpgkuskus9.jpg

Objímete granátové jablko všetkými prstami ľavej ruky po jeho obvode tak, aby prerezaná časť smerovala k vašej dlani. Polievkovou lyžicou poklepávajte jablko zvrchu po jeho kôre postupne dookola po celom obvode. Jadierka vyskakujú z jablka von na vašu dlaň a padajú dole, preto nezabudnite to robiť nad misou.

kuskus8.jpg

Prajem dobrú chuť a do Londýna posielam osobitný pozdrav Spirovi a Marike.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Spor medzi lyžiarkami a asociáciou ide do finále, výsledok je neistý

Dva alebo desať? Znepriatelené strany sa nevedia zhodnúť ani na tom, koľko sporných bodov riešili.

SVET

Len začíname, nebudeme hrať mŕtve, odkazujú Trumpovi milióny žien

Nový prezident začal rušiť kľúčovú reformu svojho predchodcu.


Už ste čítali?